söndag 26 januari 2014

Buddhism&Hinduism

Ursprungsland:

Buddhism - Indien, Nepal
Hinduism - Indien, Pakistan
Jämförelse - Både Buddhismen och Hinduismen kommer ifrån Indien.

Grundades år:

Buddhism - ca 600-420 f.Kr
Hinduism - ca 500-talet f.Kr. Detta är en utav den äldsta religion. Uppbyggd från många olika religioner. Men Hinduismen växte mer och mer.
Jämförelse - Både Buddhismen och Hinduismen grundades f.Kr. Men Hinduismen är äldre än Buddhismen.

Person som grundade religionen:

Buddhism - Buddha
Hinduism - Uppbyggd från många olika religioner.
Jämförelse
- Buddhismen hade Buddha men Hinduismen har ingen speciell grundare.

Trons grundstenar:

Buddhism - 
Nirvana
Hinduism - 
Moksha
Jämförelse - Både religionerna har samma mål i livet. Att bli så bra människa som möjligt och sedan komma till paradiset. Dom har bara olika namn på paradisen.

Inriktningar:

Buddhism - 
Vajrayana, Theravada och Mahayana
Hinduism -
Shaivism, Vaishnavism och Shaktism.
Jämförelse -

Viktiga gudar:

Buddhismen - 
Buddhismen har ingen gud
Hinduismen - 
Vishnu, Shivam Brahma, Durga och Ganesha.
Jämförelse -
Hinduismen har flera gudar medan Buddhismen har ingen gud alls utan dom har bara en person (Buddha) som dom har fått reda på hur dom skall leva för att vara en god människa.

Reinkar nation eller inte

Buddhismen - 
Ja Reinkarnation, man återföds om man inte har vart en tillräcklig god människa för att komma till paradiset Nirvana.
Hinduismen -
Ja, Reinkarnation, samma sak som på Buddhismen. Man återföds om man inte har nått kraven för att komma till paradiset men för Hinduismen är det Moksha som är paradiset.
Jämförelse - Detta är bara likheter, likadant på båda fast paradisen har olika namn.

Regler att leva efter:

Buddhismen -  1.Inte ha någon partner eller något sexuellt med någon annan, 2.inte dricka alkohol, 3.inte skada någon levande varelse, 4.inte ljuga, 5.inte använda smycken eller parfym
Hinduismen -
1. Inte skada någon levande varelse, 2. Inte ljuga, 3. Inte stjäla, 4. inte dricka alkohol eller någon drog, 5. Vara givmild.
Jämförelse - Det är rätt likt mellan deras regler, dom har egentligen samma princip. Att man skall vara en god människa helt enkelt.

Viktiga begrepp:
Buddhismen - Dharma, Karma, Reinkarnation, Nirvana
Hinduismen - 
Samsara (livets kretslopp) Reionkarnation (själen återföds), Karma (konsekvenser av dina handlingar, bra karma=bättre själ kommer mer uppåt till paradiset kan man säga och dålig karma=sämre själ och man kan säga att de går mer nedåt från att komma till paradiset), Atman (betyder själ) och Dahrma (innebär regler att följa för att få bra karma och få chansen att komma till paradiset.) Moksha (deras paradis)
Jämförelse - Det är i princip samma mening med begreppen men det är bara det att dom har olika namn


Viktiga symboler:

Buddhismen - 
Bodhiträdet (blad från ett bodhiträd,) Buddhistflaggan, hjulet, lotusblomman, mudras - handgester, stupa, tre onda rötter
Hinduismen - 
 Aum (om), Svastika, lotusblomman, sexuddig stjärna, den heliga kon
Jämförelse -

Högtider:

Buddhismen - 
Buddhadagen - Även kallad Vesak. , Dharmadagen, Sanghadagen, Parinirvanadagen, Triratnadagen och Padmasambhavadagen. Buddhistiska högtider utmärker sig för glädje och inspiration.
Hinduismen - 
Holi - som Valborg i Sverige, man samlas runt en eld för att välkomna våren och värmen. Även kallad för färgernas fest. Dom klär sig i gamla kläder och kastar färgpulver på varandra. (februari och mars månad)
Rakshabhandan (Rakhi dagen) - firas inom familjen. När systern kommer hem till sin bror eller till sina bröder så knyter dom ett sidenband kallat Rakhi, på högra handleden för att symbolisera syster och bror/bröder emellan. Sedan blir det måltid och systern får gåvor från bröderna/brodern. Sker i Augusti.
Navratri - Kallas även för ljusens högtid och den firas under 9 nätter för att sprida värme och ljus. Detta firas mellan september och oktober månad.
Diwali - Ljusens fest kallas även detta och med denna högtid avslutar man det indiska året. Man gör en storstädning och ett tempelbesök är två av de sysslor man gör Davali. Sker i oktober och november månad då familjer samlas och umgås för att äta mat och sötsaker.
Jämförelse - 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar