fredag 31 januari 2014

Pluto, planet eller inte?


- Vad skiljer den Pluto (numera dvärgplanet), från de klassiska planeterna?

 Den rör sig inte cirkelrunt utan den åker runt i en oval omloppsbana.


- Varför bör Pluto inte betraktas som en planet?

Gravitationen är inte så stor så att den inte kan dra åt sig stenar för att rensa sin bana.


- Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
 
Den är rund och den har gravitation. Den går även runt solen. Pluto har så stor massa att den har blivit rund. 








tisdag 28 januari 2014

Solens aktivitet


Filmen handlade om bl.a solförmörkelse och det brukar komma vart 18:de måndag och det är då månen som åker förbi framför solen väldigt sakta. När det sker så ser det ut som att månen är lika stor som solen men det är den inte. Månen är mycket närmare jorden än vad solen är så därför ser det ut som att dom är lika stor och det är också därför månen kan täcka solen för att den är närmare. När månen har placerats precis framför solen kan man ändå se lite strålar som är runt månen och det kallas för Corona. Jorden är den ända planeten med solförmörkelse. Eftersom solen lyser så starkt så blir det som en ljus rund ring runt månen. 






Solen är i ett solmaximum nu och det gör så att det kommer mer solvindar. Solvindar är som öglor i solen och när dom får ett slags utbrott så en slags vind från solen till jordens magnetfält. Solvinden kommer genom magnetfältet och då blir det ett norrsken. Detta året kommer det att komma norrsken väldigt ofta eftersom solens aktivitet är väldigt stor just detta året och det brukar som mest synas i Lappland men detta året kan det även komma mer in i Sverige.























Min motivering till mitt slöjdarbete

Jag har kollat runt på pösiga byxor på google för jag tycker dom är väldigt sköna. Jag inspirerades av harembyxorna. Det är pösiga byxor där det blir tajtare nere vid vaderna och jag tycker det var en snygg modell och med riktigt snyggt mönster. Men jag skall så klart göra min egen design men jag skall nog gå efter den modellen och lägga till eget mönster och med andra egna detaljer som jag  sedan snyggar till byxorna med. Jag har tänkt mig att ha blankt viscosetyg för att jag tycker det är snyggt och byxorna på bilden har jag även hemma och dom är jätte sköna och det är antingen sådan blankt tyg eller något liknande. 



söndag 26 januari 2014

Buddhism&Hinduism

Ursprungsland:

Buddhism - Indien, Nepal
Hinduism - Indien, Pakistan
Jämförelse - Både Buddhismen och Hinduismen kommer ifrån Indien.

Grundades år:

Buddhism - ca 600-420 f.Kr
Hinduism - ca 500-talet f.Kr. Detta är en utav den äldsta religion. Uppbyggd från många olika religioner. Men Hinduismen växte mer och mer.
Jämförelse - Både Buddhismen och Hinduismen grundades f.Kr. Men Hinduismen är äldre än Buddhismen.

Person som grundade religionen:

Buddhism - Buddha
Hinduism - Uppbyggd från många olika religioner.
Jämförelse
- Buddhismen hade Buddha men Hinduismen har ingen speciell grundare.

Trons grundstenar:

Buddhism - 
Nirvana
Hinduism - 
Moksha
Jämförelse - Både religionerna har samma mål i livet. Att bli så bra människa som möjligt och sedan komma till paradiset. Dom har bara olika namn på paradisen.

Inriktningar:

Buddhism - 
Vajrayana, Theravada och Mahayana
Hinduism -
Shaivism, Vaishnavism och Shaktism.
Jämförelse -

Viktiga gudar:

Buddhismen - 
Buddhismen har ingen gud
Hinduismen - 
Vishnu, Shivam Brahma, Durga och Ganesha.
Jämförelse -
Hinduismen har flera gudar medan Buddhismen har ingen gud alls utan dom har bara en person (Buddha) som dom har fått reda på hur dom skall leva för att vara en god människa.

Reinkar nation eller inte

Buddhismen - 
Ja Reinkarnation, man återföds om man inte har vart en tillräcklig god människa för att komma till paradiset Nirvana.
Hinduismen -
Ja, Reinkarnation, samma sak som på Buddhismen. Man återföds om man inte har nått kraven för att komma till paradiset men för Hinduismen är det Moksha som är paradiset.
Jämförelse - Detta är bara likheter, likadant på båda fast paradisen har olika namn.

Regler att leva efter:

Buddhismen -  1.Inte ha någon partner eller något sexuellt med någon annan, 2.inte dricka alkohol, 3.inte skada någon levande varelse, 4.inte ljuga, 5.inte använda smycken eller parfym
Hinduismen -
1. Inte skada någon levande varelse, 2. Inte ljuga, 3. Inte stjäla, 4. inte dricka alkohol eller någon drog, 5. Vara givmild.
Jämförelse - Det är rätt likt mellan deras regler, dom har egentligen samma princip. Att man skall vara en god människa helt enkelt.

Viktiga begrepp:
Buddhismen - Dharma, Karma, Reinkarnation, Nirvana
Hinduismen - 
Samsara (livets kretslopp) Reionkarnation (själen återföds), Karma (konsekvenser av dina handlingar, bra karma=bättre själ kommer mer uppåt till paradiset kan man säga och dålig karma=sämre själ och man kan säga att de går mer nedåt från att komma till paradiset), Atman (betyder själ) och Dahrma (innebär regler att följa för att få bra karma och få chansen att komma till paradiset.) Moksha (deras paradis)
Jämförelse - Det är i princip samma mening med begreppen men det är bara det att dom har olika namn


Viktiga symboler:

Buddhismen - 
Bodhiträdet (blad från ett bodhiträd,) Buddhistflaggan, hjulet, lotusblomman, mudras - handgester, stupa, tre onda rötter
Hinduismen - 
 Aum (om), Svastika, lotusblomman, sexuddig stjärna, den heliga kon
Jämförelse -

Högtider:

Buddhismen - 
Buddhadagen - Även kallad Vesak. , Dharmadagen, Sanghadagen, Parinirvanadagen, Triratnadagen och Padmasambhavadagen. Buddhistiska högtider utmärker sig för glädje och inspiration.
Hinduismen - 
Holi - som Valborg i Sverige, man samlas runt en eld för att välkomna våren och värmen. Även kallad för färgernas fest. Dom klär sig i gamla kläder och kastar färgpulver på varandra. (februari och mars månad)
Rakshabhandan (Rakhi dagen) - firas inom familjen. När systern kommer hem till sin bror eller till sina bröder så knyter dom ett sidenband kallat Rakhi, på högra handleden för att symbolisera syster och bror/bröder emellan. Sedan blir det måltid och systern får gåvor från bröderna/brodern. Sker i Augusti.
Navratri - Kallas även för ljusens högtid och den firas under 9 nätter för att sprida värme och ljus. Detta firas mellan september och oktober månad.
Diwali - Ljusens fest kallas även detta och med denna högtid avslutar man det indiska året. Man gör en storstädning och ett tempelbesök är två av de sysslor man gör Davali. Sker i oktober och november månad då familjer samlas och umgås för att äta mat och sötsaker.
Jämförelse - 

torsdag 23 januari 2014

En stjärnas liv och död

Stjärnans liv
En stjärnas liv börjar som ett stort gasmoln som roterar i rymden, det kallas nebulosor. Inuti finns det väldigt små och svala gasklot som trycks till varandra med hjälp av gravitationen och då ökar temperaturen i klotet. Eftersom det blir så varm i klotet så uppstår sedan en explosion i dom små gaskloten. Det är så en stjärna föds.


Liten stjärna
Nebulosor - Stjärnor som är större än vår sol börjar som nebulosor och det är ett stort gasmoln med små svala gasklot inuti. Dom trycks till varandra av gravitationen.

Stjärna/Sol - Sedan blir det en stjärna/sol som lyser tills den blir en röd jätte.

Röd jätte - Då sväller stjärnan upp och blir röd i sin färg.

Vit dvärg - Den drar ihop sig och blir en liten vit lysande  dvärg. När bränslet tar slut blir det en svart dvärg

Svart dvärg - Den har svalnat och slutat lysa för att gaserna i stjärnan brinner upp och då har den slocknat.

Stor stjärnaNebulosor - Stjärnor som är större än vår sol börjar som nebulosor och det är ett stort gasmoln med små svala gasklot inuti. Dom trycks till varandra av gravitationen.

Stjärna/Sol - Sedan blir det en stjärna/sol som lyser tills den blir en röd jätte.

Röd jätte - Då sväller stjärnan upp och blir röd i sin färg.

Supernova - Röda jätten exploderar och efter det kan det bli ett svart hål eller en neutronstjärna.

Svart hål - Supernovan kollapsar inifrån så det blir ett svart hål där allt sugs in.

Neutronstjärna
- Detta är en död stjärna

torsdag 16 januari 2014

The Big Bang

För ungefär 14 miljarder år sedan uppstod en riktigt stor och kraftig smäll som kallas ''Big Bang.'' Det var då hela universum kom till. Under första sekunden bildades det första ämnena, väte och helium. Det var kvarkar, neutroner, protoner och elektroner som skapade dessa ämnena. som kom ut ur universum. Det fanns ingenting innan smällen. Bara helt svart, ingenting. Men plötsligt så bara small det till och allt började skapas. Det fanns inget ljus heller, så man kunde inte se smällen. Men på filmer ser vi att det är som en ljusboll som exploderar, men det är bara för att vi skall förstå.
det tog en miljard år innan de första stjärnorna skapades.
















Det var Edwin Hubble som upptäckte att universum expanderar hela tiden med hjälp av Hubble teleskopet. Det är därför så man kan tänka sig att allt har suttit ihop i med att det växer nu hela tiden. När Hubble uppfann teleskopet så var det för att se långt ut i rymden och det används än idag för att ta bilder i rymden. Det kan ibland börja brusa på tv:n och det beror på att när Big bang sprängdes så skickades det iväg massor av strålning som är en bakgrundsstrålning/kosmisk strålning som stör sändningen i tv:n.








tisdag 14 januari 2014

Hinduism frågor


  1. Vad är reinkarnation?
    Det är när själen förflyttar sig till en annan kropp när man dör. Man får ett annat liv. 

  2. Vad är inkarnation?
    När en gud är i en människokropp. Mänsklig gestaltning. 

  3. Alla hinduers mål är att förenas med Brahman efter
    döden. Varför vill de det?
    För då kommer dom till paradiset. Då dom förflyttat sin själ tillräckligt till kraven.

  4. ”Utsätt inte andra för sådant som du själv inte vill
    bli utsatt för.” är en moralisk innebörd i Dharma.
    Känner du igen synsättet från andra religioner?
    I dom 10 budorden står det med.

  5. Varför är korna heliga tror du? Dom tror det är en av jordens 7 mödrar
  6. Vilka likheter och skillnader mellan olika religioner
    kan du komma på?
  7. För att komma närmare sin gud finns det olika sätt
    som människor världen över använder. Kan du ge
    några exempel?
  8. Vilka skäl kan det finnas för människor att tro? Ge
    gärna några olika exempel.
  9. Dela in er i par: Nämn tre-fyra saker som du och
    din kompis kommer ihåg från filmen. Varför tror ni att ni minns just dessa? Diskutera! 

fredag 10 januari 2014

Årskrönika 2013

1. Vilken händelse har varit viktigast under året? - På vilket sätt kommer nyheten påverka dig/Sverige/världen i framtiden?

- Jag tycker att Tyfonen i Filippinerna var en väldigt viktig nyhet och verkligen en stor katastrof som alla över hela världen reagerade stort på. Varför jag tycker denna nyheten är viktig är för att det är den nyheten som jag kommer ihåg mest  och som jag också reagerade extra stort på.
När Tyfonen kom över Filippinerna så tog den med sig allt i sin väg. Det var staden Tacloban som blev drabbad av denna katastrofen. Det var väldigt många människor som dog men det var folk som ändå hade turen att överleva Tyfonen. Men deras hem är helt förstörda och vissa av deras familjemedlemmar har dött så vissa kan stå ensam kvar utan någon. Men dom får så klart hjälp från världen och även Sverige.
Jag vet egentligen inte så mycket vad Sverige har gjort, men jag vet att dom har skickat pengar och gjort saker för välgörenhet för att hjälpa alla där i Filippinerna.  På filmen som vi såg så var det barn som sålde te.x popcorn för välgörenhet för att sedan skicka ner det till Filippinerna och jag tyckte det var väldigt omtänksamt av dom och dom är ändå små barn vi kan ändå inte göra så mycket skillnad. Men även dom små grejerna kan bli stort och det räknas så klart med.
Det kommer ta lång tid innan alla kommer få ett hem igen i Filippinerna. När det kommer nyheter om detta blir jag direkt intresserad. Det påverkar mig negativt absolut, som för alla andra. Jag kan må dåligt när det kommer nyheter om detta om det är negativa nyheter men om dom berättar senare på nyheterna att det blir bättre så mår jag bättre, man har så klart medkänsla.


2. Gör en topplista över nyheter/din egen årskrönika. Kategorier: Utrikes? Inrikes?Sport? Kultur? Ekonomi? Nöje? Politik ?

1. Tyfonen i Filippinerna.
2. Obama kom till Sverige
3. Kriget i Syrien

Frågor om rymden

1. Vilka är de fyra årstiderna?
vår, sommar, höst och vinter
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man
här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.

Ett varv
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
Ett varv
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? 
365 dagar
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
mot solen
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Från solen
7. Vad är stora smällen?
Big bang, det var då universum uppstod genom en stor explosion
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen.
Merkurius, Venus, jorden, mars, jupiter, sarturnus, uranus, neptunus, (pluto)
9. Vad kallas jorden på latin?
Tellus
10. Hur gammal är jorden?
4,54 miljarder år
11. Vad är en komet?
Isbollar med grus och sten i
12. Vad är ett stjärnfall?
Det är sten och grus som brinner ner i jordens atmosfär
13. Vad är en asteroid?
Det är en större sten än en komet sim svävar runt mellan planeterna.
14. Var finns asteroidbältet?
Mellan mars och jupiter
15. Vad är en galax?
Det är detsamma som stjärnsystem. 
16. Vad är Vintergatan?
Det är vår galax.
17. Hur länge har solen lyst?
ca 5 miljarder år
18. Hur varm är solen på ytan?
ca 5800 °C
19. Vad betyder det att solen står i zenit?
Då står solen rakt upp, alltså mitt på dagen klockan 12.00
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel).
Merkurius - 0, Venus - 0, Jorden - 1, Mars -2, Jupiter - 38, Sarturnus - 62, Uranus - 27, Neptunus - 13
21. Varför ser det ut som om månen lyser?
För solen lyser på månen så reflekteras ljuset till våra ögon
22. Vilka var de två första människorna på månen?
Neil Armstrong och Buzz Aldrin
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?
Astronauter, kosmonauter, thikonauter 
24. Vad är ett teleskop?
En väldigt stor kikare
25. Vad är Hubble-teleskopet?
Det är ett teleskop som är också en satelit
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).
En meteor är ett stjärnfall
meteroid är sten och grus i rymden
Meteorit är sten som ramlar ner och träffar jorden
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen.
Dygn är när jorden har snurrat runt sin egen axel ett varv
Månad är när månen har gått ett varv runt jorden
År är när jorden har gått ett varv runt solen
28. Hur får vi olika årstider?
Lutningen gör så att det blir olika årstider. 
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
Det är då dagen och natten är exakt lika långa.