onsdag 27 november 2013

Bokuppgift v.48 - en ö i havet


 • Sammanfattning, omdöme om boken

Steffi och Nelli är huvudrollerna i boken. Fast det är mest Steffi som är huvudrollen i boken.
Steffi och Nelli var tvungna att åka till Sverige för det hade börjat bli krig i Österrike i huvudstaden Wien. Deras föräldrar var kvar i Österrike, för dom hade inget inresetillstånd. Så dom kunde inte resa med barnen till Sverige. Så Steffi och Nelli fick bo hos andra människor, tant Märta och tant Alma. Men dom splittrades så Steffi fick bo hos tant Märta. Hon var lite mer en sur och lite sträng tant medan tant Alma var mer den snälla typen som lilla systern Nelli fick bo hos. Steffi bodde i ett litet hus vid havet och Nelli bodde inte så långt ifrån, så Steffi brukade ibland kunna springa till Nelli och tant Alma. Flickorna får bo i Sverige ett tag tills deras föräldrar får inresetillståndet så dom kan åka till Amerika som flickorna kan sedan åka till Amerika med och vara med deras föräldrar åter igen.
Både tant Märta och tant Alma pratade så klart svenska. Steffi och Nelli hade svårt att snacka med dom eftersom dom inte kan någon svenska för dom kan bara prata tyska. Men dom lär sig med tiden och när dom har lärt sig tillräckligt mycket svenska så får dom börja på en svensk skola och det längtar dom till dom får göra det. Dit jag har läst så har dom precis börjat skolan och dom har fått lite böcker och sånt som behövs i skolan.

Jag tycker boken är rätt okej, inte den bästa boken kanske och skulle nog inte valt den själv och läsa på samlingar men den är ändå helt okej och det går så klart att läsa så det inte är så att jag verkligen inte vill. Tycker den är rätt intressant och se hur den slutar sen och får se om dom får träffa sina föräldrar sen och vad som händer senare i boken. Man kan ju bli överraskad.

Exempel på diskriminerande situation i boken, på vilket sätt?

När Steffi börjar skolan så känner hon sig redan från början lite annorlunda och när fröken presenterade henne så sa läraren '' jag hoppas att ni kommer vara mycket snälla mot Stephanie (Steffi) fortsätter fröken. Och att ni kommer att ha överseende med att hon är utlänning, inte född här, som ni''
Jag tyckte det var som att hon fick en ''stämpel i pannan'' eller hur man ska uttrycka det. Alla kommer se henne annorlunda när fröken sa så över hela klassen. Tyckte det var lite fel av fröken att säga så att dom ska vara extra snälla mot henne bara för hon är utlänning. Klart att dom skall vara snälla men fröken menade att hon var väldigt annorlunda bara för hon var utlänning så jag tyckte det var lite diskriminerande.

tisdag 19 november 2013

Frågor om ljud

Hur uppkommer ljud?
- Genom vibrationer i luften då atomerna flyttar på sig.

Hur fort färdas ljud?
a) luft - 340 m/s
b) på månen - 0

Vad menas med frekvens?
Höga och låga toner.

Mellan vilka frekvenser ligger de ljud som våra öron kan uppfatta?
20-20000 Hz

vad menas med
a) ultraljud - Ljud som är högre än 20000 Hz
b) infraljud - Ljud som är lägre än 20 Hz

ge exempel på hur vi i praktiska livet använder oss av ultraljud
- Vi använder oss utav ultraljud till gravida för att kunna se barnet som är inne i magen. Av ultraljud så fångar man upp ljudet från fostret. Det studsar in i magen och sen ut igen.
Man kan använda ultraljudet till att skrämma bort möss.
I båtar så använder mat något som heter ekoloder. Det är som en slags dator som kan se hur långt det är till det blir ett hinder från vattenytan ner bot botten. Då sänds det ljudvågor ner mot te.x. en sten och sen studsar det tillbaka till datorn.

Vad menas med ljudvåg?
- När luften förtätas och förtunnas så förflyttar sig ljudvågor. Om man te.x. klappar händerna så förflyttar sig atomerna i luften och så blir det ett mellanrum eftersom dom flyttade på sig så blir det som en ljudvåg.

Om du hör åskmullret 9 s efter att du sett blixten, hur långt bort är då åskvädret? Förklara hur du tänker.
-
3060 m

på en sekund går det 340 m och så kan man bara ta 340•9= 3060. Alltså 340 gånger hur många sekunder det tar innan man hör ljudet.

Vilken frekvens har normaltonen?
440 Hz kan också kallas som a.

Hur ska en sträng vara för att den ska ge en så hög ton som möjligt? ska den var låg eller kort, tunn eller tjock, hårt eller löst spänd?- Den skall vara tunn och kort, då kommer det en hög ton

I vilken enhet mäts ljudnivån?
-
DB- I decibel

Vad kallas en apparat som man mäter ljudnivån med?
-
Med en bullermätare

När du slår till en stämgaffel lite lätt hör du en ton. Sedan sätter du stämgaffeln mot ett bord.
a) hur ändras då tonens frekvens?
-
Tonen blir starkare och det är för att hela bordsskivan börjar svänga med samma frekvens som stämgaffeln. Så tonens frekvens ändras inte utan det är bordsskivan som svänger med i samma frekvens som stämgaffeln
b) Hur förändras tonens styrka?
-
Den blir starkare

c) Vad kallas fenomenet?- Resonans - medsvängning

Att uppmana någon att ''tala högre'' är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Förklara varför.- När man säger att någon ska tala högre då menas det inte med volymen utan det betyder egentligen att man skall tala ljusare eftersom det är frekvensen man talar om då. Så om man vill att personen skall tala med högre volym i rösten så får man säga att han/hon skall prata starkare.

Varför låter samma ton olika när den spelas på olika instrument?- Varje instrument släpper ifrån så så kallade övertoner tillsammans med grundtonen. Tillsammans så blir det olika klang för varje instrument.



tisdag 12 november 2013

Frågor om örat

Frågor:
0. Vad hör man med...?

- Hjärnan tolkar hörselvågorna


1. Var sitter hörselsinnescellerna?
- I snäckan

2. Vilken uppgift har örontrumpeten?
örontrumpeten jämnar ut tryckskillnaden. När man sväljer eller gäspar så öppnar örontrumpeten sig och tryckskillnaden jämnas ut. 


3. Det finns 3 hörselben... vilka?
Hammaren, städet och stigbygeln


4. Vilka delar består balansorganen av?
3 balansbågar


5. Var sitter balansorganen?

på snäckan


6. Hur får man öroninflammation?
Om man får en infektion i svalget  så kan bakterier sprida sig upp genom örontrumpeten till mellanörat. 


7. Beskriv ljudvågornas väg genom örat till de ger upphov till en nervimpuls.
Ljudvågorna kommer in genom öronmusslan genom hörsegångengången senare till trumhinnan där den börjar vibrera och samtidigt så börjar hammaren att slå mot den och så går det vidare genom städet till stigbygeln. Sedan kommer ljudvågorna in i snäckan. I snäckan så gör sinnescellerna, alltså dom håren gör så att det omvandlas det till elektriska signaler som sedan sänds ut till hörselnerven.

8. Berätta om vårt balanssinne och ge exempel på hur yrsel kan uppkomma.
Våra balansbågar är där balansen är. Balansbågarna sitter på snäckan och det är 3 stycken bågar. Om man snurrar fort och stannar hastigt så kan man känna sig väldigt yr. Vätskorna i båggångarna hinner inte riktigt med på grund av att det är så tröga. Sinneshåren böjs och sedan sänds signaler till hjärnan via balansnerven. Men när man kommer upp i en jämn fart så hinner båggångens vätska ikapp kroppen och sedan så rätar sinneshåren upp sig så man inte är yr längre.

9. Lär dig örats alla delar... bild hittar du i boken eller på nätet.
Öronmusslan, hörselgångengången, trumhinnan, hammaren, städet, stigbygeln, snäckan, balansbågar, hörselnerven, balansnerv, örontrumpet.

fredag 8 november 2013

Örats delar

Bild 1


Bild 2




Ljudvågorna går igenom hörselgången och går fram till trumhinnan och trumhinnan börjar vibrera fram och tillbaka så hammaren slår mot trumhinnan och sedan till städet och sedan så går ljudvågorna genom stigbygeln och sedan kommer det in till snäckan. Sedan början snäckan vibrera så den skickar ut signaler som går igenom hörselnerven.


















torsdag 7 november 2013

Elektronik

Resistor = motstånd.

Diod = Leda strömmen i en viss riktning.

Transistor = förstärkare